Zilele Sfântul Mihai / Szent Mihály Napok

Pentru mine Septembrie începe cu şcoala şi se termină cu Zilele Sfântul Mihai, care este cea mai mare festivitate al ceangăilor din Ţara Bârsei. De doi ani şi eu fac parte din echipa care organizează acest eveniment şi pot spune că este un sentiment deosebit de plăcut când lucrezi mult şi munca ta este mulţumită prin zâmbetele oamenilor care participă.

Zilele Sfântul Mihai ţin aproape o săptămână în care ceangăii (dar şi alţi doritori) pot participa la o seară de joc,o  piesă de teatru, un bal, conferinţe, expoziţii, spectacole şi concerte. Vineri şi sâmbătă sunt zilele mele preferate, deoarece acestea sunt dedicate tinerilor cu tot feluri de concerte şi petreceri în aer liber.

Cea mai mare atracţie a Zilelor Sfântul Mihai este parada de cai şi trăsuri care se desfăşoară duminică. În cadrul acestei parade, căruţele pline de copii în port popular parcurg drumurile principale din Săcele, se opresc în staţiile stabilite şi dansează. Pe la prânz ajung în curtea sediului Asociaţiei Ceangăilor, unde începe festivitatea în aer liber. Aici meşteşugarii localnici îşi expun produsele iar pe scenă dansează copii. Evenimentul de obicei se termină cu un concert.

Eu încurajez pe totată lumea (nu doar ceangăii) să îşi facă timp pentru acestă festivitate, deoarece un grup de tineri din Săcele muncesc mult ca un astfel de eveniment să fie realizat în oraşul nostru! Zilele Sfântul Mihai/ Szent Mihály Napok sunt organizate CU DRAG pentru voi toţi locuitori ai Săcelelui.

De Dombi Orsolya

credit foto: HMIK