Ziua Bunului Vecin 2017

Am discutat cu domnul Ştefan Lupu despre Ziua Bunului Vecin, care a ajuns deja la a VIII-a ediţie.

Totul a început în 2010, când a fost organizată prima ediţie a acestui eveniment. Ideea iniţială a fost ca oamenii, vecinii să socializeze, să comunice, să se reunească, deoarece nu mai au timp să discute cum se făcea cu ani în urmă. Strămoşii au avut fiecare băncuţă la poartă şi discutau între ei mult mai mult, aveau relaţii mai bune.

La prima ediţie a participat doar strada Mocanilor, pe urmă s-au alăturat trei străzi, iar acum se întâlnesc locuitorii a nouă străzi vecine: Mocanilor, Unirii, Oituz, Nicolae Colceag, Highişului, Meseriaşilor, Pinului, Vulcan, Valea Largă.

De-a lungul anilor evenimentul s-a îmbunătăţit şi s-a îmbogăţit nu doar cu stăzile vecine, ci şi cu o expoziţie etnografică despre mocani,  cu o expoziţie despre Ziua Bunului Vecin, şi cu un ansamblu de dans şi cântece: Zestrea Săceleană. În anul 2017 Ziua Bunului Vecin a fost organizat în data de 27 mai, la intersecţia străzilor Mocanilor, Oituz şi a Meseriaşilor, în Piaţa Mocanilor. De la ora 11 a avut loc informarea despre oameni: câţi locuiesc pe diferite stăzi, cine s-a născut, cine a murit, cine s-a căsătorit de-a lungul anului, s-au acordat diplome celor mai în vârstă, celor mai tineri, câştigătorilor concursurilor de tărie, de vin, de prăjituri, de cozonaci. Au cântat şi au dansat Junii Săceleni şi ca o surpriză, a dansat şi ansamblul Zestrea Săceleană.

Organizarea evenimentului se începe deja din februarie, când comitetele fiecărei străzi încep să strângă informaţii despre locuitori. Cea mai grea zi este ziua montajului, când totul trebuie pus la punct până la ultimul detaliu, dar din an în an vin mai mulţi oameni să ajute. Partea financiară este strânsă din donaţii.

Ne bucurăm că şi vremea a ţinut cu noi, şi că totul a mers cum trebuie. Sperăm să ne revedem şi în anul viitor.

de Székely Zsófia