Canionul „Şapte Scări”

Imaginaţi-vă cum mergeţi pe un drum forestier, iar lângă drum se află un pârâu, şi peste tot este linişte. Dacă v-aţi imaginat peisajul, acum imaginaţi-vă o vale adâncă, cu pereți abrupți şi cu fundul îngust, prin care pârâiaşul curge vijelios, formând 7 cascade înşiruite. Aşa veţi avea în faţa voastră imaginea Canionului „Şapte Scări” din masivul Piatra Mare.

Defileul a fost amenajat pentru prima dată în anii 1920-1930 – primele scări fiind aşezate în aceşti ani, ca intrarea în canion să fie mai uşoară. Aceste scări erau mereu înlocuite, deoarece erau făcute din lemn, şi nu rezistau mult timp. În 2002 aceste scări au fost schimbate cu unele din fier. Regia Locală a Pădurilor din Săcele a reamenajat totul în 2013, astfel scările au fost înlocuite cu unele mai noi, din oţel zincat; a fost construită o tiroliană şi mai multe zone de popas.

Cum ajungeţi acolo?:
1. În dreptul satului Timişul de Jos, faceţi dreapta, şi mergeţi până la cabana Dâmbu Morii.
2. Continuaţi drumul marcat cu o bandă galbenă.
3. Mergeţi în jur de o jumâtate de oră, şi ajungeţi la primul popas.
4. Mergeţi mai departe tot urmărind traseul marcat cu banda galbenă, până ajungeţi la al doilea popas, de unde puteţi lua şi biletele pentru a urca scările.
5. Cumpăraţi biletele de la casierie.
6. Urcaţi scările.
7. Pentru a vă întoarce, aveţi mai multe variante:
– ori vă întoarceţi pe traseul marcat cu o bandă galbenă;
– ori vă continuaţi drumul spre Cabana Piatra Mare, de unde coborâţi pe traseul marcat cu punct roşu;
– ori să urmaţi traseul marcat cu un triunghi albastru, care duce la Prăpastia Ursului.

Programul şi tarifele zonei turistice:
Zona turistică este deschisă zilnic între orele 10:00 şi 18:00, cu excepţia zilelor în care vremea este nefavorabilă. Tariful pentru o urcare este de 10 lei pentru adulţi şi 5 lei pentru copii/elevi/studenţi. Pentru grupurile organizate, formate din cel pţin 10 persoane, tariful este de 5 lei pentru adulţi şi 2 lei pentru copii/elevi/studenţi.

Pentru mai multe informaţii vizitaţi pagina oficială de facebook al administratorilor: https://www.facebook.com/7scari

Redactat de Sipos Emese

canionul_7_scari