Cucerind înălţimile cu Alexandru Fazakas

Alexandru are 18 ani și se consideră un om de munte. Încă de mic a fost atras de lumea munților. A început cu drumeții în munții de lângă casă. În ultimii ani a început plimbările și pe munți mai înalți din țara noastră (Făgăraș, Bucegi, Retezat, etc). Anul acesta a reușit să ajungă și în Alpi unde a urcat pe vârful Mont Blanc. A participat la multe concursuri de alergare montană, printre care proba de maraton de la concursul Mureș-Olt  și Maratonul Pietrei Craiului. Alexandru este membru în echipa Tabere și Circuite a lui Silviu Bălan și în Clubul pentru Protecția Naturii și Turism Brașov.

  • Spune-mi pe scurt despre tine.

Sunt elev în clasa a a 12-a, iar în afara cursurilor îmi petrec  o mare parte din timp în mişcare pe munte.  Particip la competiţii de alergare montană şi ţintesc spre un loc cât mai bun în clasament sau pe podium. Când nu alerg, îmi place să cutreier munţii cu bicicleta. În ce priveşte sezonul rece, am descoperit şi plăcerea oferită de schiatul de tură şi încerc să îmi îmbunătăţesc cât mai mult tehnica, pentru a participa în viitorul apropiat şi la concursuri.  Atât vara, cât şi iarna, aleg să includ în programul meu şi trasee de alpinism sau escaladă. Totodată fac parte din echipa lui Silviu Bălan, un săcelean care organizează tabere şi circuite de schi, alergare şi mountainbike, cu ocazia cărora încerc să le împărtaşesc şi eu câte ceva din cunoştinţele mele participanţilor.

  1. Când ai început să mergi pe munte?

Încă de când eram mic îmi plăcea mult să merg pe munte, dar nu ajungeam decât de câteva ori pe an. De alergat am început să alerg în urmă cu doi ani, iar schiurile le-am pus pentru prima oară în picioare anul trecut. Doar anul acesta am început să merg regulat la schi.

  1. Ce te motivează?

Nu cred că pot explica exact ce mă motivează. Poate că activităţile de pe munte au devenit ca un drog, iar eu sunt dependent de plăcerea oferită de ele. Mă simt eliberat atunci când sunt pe munte, indiferent de vreme. Iar când vine vorba de concursuri, faptul că sunt o persoană competitivă mă motivează. Îmi doresc să mă autodepăşesc. Dar încerc să îi depăşesc şi pe ceilalţi. Iar pentru asta trebuie să mă antrenez şi aşa am motivaţie şi la antrenamente.

  1. Când ai antrenamente? Și cine le planifică?

Încerc să am cel puţin un antrenament pe zi. Uneori reuşec să ies şi la două antrenamente, iar alteori simt nevoia să îi ofer corpului meu o pauză şi se întâmplă să am şi două zile fără antrenamente. Momentan nu am un antrenor care să îmi planifice antrenamentele, aşa că mi le programez singur. Totuşi mai „sunt tras de urechi” de prieteni atunci când o las prea moale sau din contră, mă suprasolicit.

  1. Am auzit că faci şi voluntariat. Unde?

Sunt membru in Clubul pentru protecţia naturii şi turism Braşov zis şi CPNT. O comunitate frumoasă de oameni sportivi, dar şi de persoane care nu iubesc mult mişcarea, dar iubesc natura. Alături de membrii clubului particip la diverse acţiuni de voluntariat în folosul naturii. Totodată, CPNT-organizează trei concursuri foarte faine: două de alergare şi un adventurerace la care sunt şi eu voluntar. Iar o altă activitate la care voi da mereu o mână de ajutor este ‘Festivalul Sport Montan Săcele’ – o competiţie cu mai multe probe, organizată de Silviu Bălan şi echipa lui, din care fac parte şi eu .

  1. Când ai timp de toate acestea?

Timpul este o problema. Uneori poate deveni obositor să fac mai multe activităţi. Totuşi încerc să am o bună programare. De exemplu, am multe weekend-uri programate de acum chiar până în noiembrie. Când este uscat asfaltul merg cu bicicleta la şcoală şi astfel două ore nefolositoare petrecute pe autobuz se transformă în antrenament. Iar uneori mă trezesc la 5 dimineaţa sau mai devreme şi fac un antrenament înainte de şcoală.

  1. Ce planuri de viitor ai?

Îmi doresc să evoluez. Am deja mai multe competiţii din ţară la care mi-am propus să particip în anul 2018. La unele mi-am propus să ies pe podium, iar la altele mi-am propus să îmi îmbunătăţesc timpul. Pe parte de schi vreau să îmi îmbunătăţesc tehnica atât la coborâre cât şi la urcare. Pe lângă toate acestea îmi doresc să ajung la vară din nou în Munţii Alpi şi să urc câteva vârfuri de peste 4000 de metri.

În broșura Oameni ai orașului Săcele, Alexandru ne-a răspuns la întrebarea „Ce este special pentru tine la orașul Săcele?”Află răspunsul lui în broșura online care poate fi citită online aici.

Interviu realizat de Sipos Emese