Géczi Gellért | Despre voluntariat și carieră

De ce ați ales să fiți politician?
Am ales să fiu politician, pentru a asigura o reprezentare corectă, echitabilă a comunității pe care o reprezint. Nu m-am numit, și nu cred că mă voi numi vreodată politician pur sânge. Ori de cât de ori mi s-a adresat acest apelativ, nu am considerat de cuviință ca să accept. Dar din termeni tehnici, sunt totuși un politician. M-am considerat mereu un reprezentant al acelor cetățeni, care m-au încredințat acest mandat, de reprezentativitate în reprezentația publică locală.

Povestiți-ne, ce drum ați parcurs, până ce ați ajuns viceprimar?
Am terminat Liceul Teoretic „Áprily Lajos” din Braşov, clasă de profil informatic, după care am urmat cursurile facultăţii de inginerie electrică şi ştiinţa calculatoarelor din cadrul Universităţii Transilvania, unde am obţinut ulterior şi o diplomă de master în specializarea “managementul afacerilor”. În anii studenției am avut o vastă activitate în viața studențească brașoveană fiind vicepreședinte și secretar executiv al Uniunii Studențești a Maghiarilor din Brașov. Iar imediat după facultate am hotărât să deschid o afacere, iar din sânul acestei afaceri m-am hotărât în 2012 să candidez la alegerile locale, în urma cărora am devenit viceprimar al municipiului Săcele. Desigur, lângă aceste aspecte principale am participat la foarte multe posture, evenimente, ocazii, alte acțiuni caritabile, culturale, de orientate civică, publică, care mi-au cizelat cariera si mi-au călăzuit pașii spre a ajunge în acest fotoliu, spre a distinge această demnitate.

Sunteți mulțumit cu această ocupație? Dacă aș spune că sunt mulțumit cu această ocupație, pe care o ocup în zilele noastre, în momentul actual, nu că aș minți, dar probabil nu aș spune adevărul. Sunt mulțumit de unele aspecte, în ceea ce privește activitatea de zi cu zi, pe care o prestez și pe care o ofer tuturor cetățenilor, care mă solicită pentru problemele de zi cu zi a societății, dar în același timp, pot să zic că, general, gândindu-ne la ultimii patru ani, sunt multe probleme, care au rămas nerezolvate și mă fac să fiu în oarecare măsură nemulțumit de unele probleme pe care poate nu le-am tratat la modul la care ar fi trebuit tratate în vederea rezolvării acestora. Să concluzionăm, că totuși per total sunt mulțumit de activitate, și îmi face plăcere această activitate pe care o consider ca și o nouă experiență în fiecare zi când deschid ușa și intru în acest birou.

Cum vă descurcați cu feedback-urile negative? Consider că atâta timp cât există feedback pozitiv sau negativ la acțiunile, postările mele pe rețelele sociale, la aparițiile mele televizate, cred că există interes asupra activității mele. Unele feedback-uri pot fi considerate critici negative, dar constructive, iar unele pot fi catalogate răutăcioase, dacă nu chiar calomniase din partea unora și altora. Eu le mulțumesc tuturor acelor persoane, care îmi acordă orice fel de feeedback, deoarce și cele negative pot să fie o învățătură. Totuși să îmi interez ideea, atâta timp cât primesc feedback, înseamnă că prezint interes.

Ce alte ocupații aveți în afara politicii? Pot să spun că activitatea mea zilnică este și se întâmplă în jurul acestei funcții pe care o dețin. Iar majoritatea activităților pe care le întreprind sunt, se referă, fac referire și se întâmplă datorită funcției pe care o am. Desigur în afara acestor activități publice, am și alte activități private. Am și hobbiuri: îmi place să călătoresc, îmi place să mă uit la filme, și îmi place să ascult foarte mult muzică electronică. Desigur într-o viață în care constatăm că timpul este de fapt limitat, câte ori îmi este greu să fac timp pentru aceste activități. Dar până acum pot să spun că pe cât posibil, am împărțit timpul ca să pot îmbina utilul cu plăcutul. Și încă un aspect foarte important, contează pentru mine foarte mult familia. Am trei nepoței foarte drăgălași, cu care îmi place să petrec timpul.

Ce părere aveți despre voluntariat? Și dumneavoastră sunteți voluntar? Voluntariatul, din păcate, este un fenomen prea puțin răspândit în România. Mulțumită faptului că am avut posibilitatea să călătoresc foarte mult și să-mi petrec timp în alte civilizații, în alte țări, unde am constatat și am reuşit să simt pe propria mea piele ce înseamnă noțiunea voluntariatului, consider că voluntariatul este un motor al societății noastre, care ar trebui să însemne o onoare pentru orice individ în acărui viață de zi cu zi intervine acest drum. Personal nu cred că am zis vreodată nu pentru oricine sau orice acțiune, care au ca și scop voluntariatul. A face voluntariat înseamnă a face bine, în primul rând pentru tine însuți, cât și pentru semenii tăi, a mediului, care te înconjoară și a vieții cotidiene în care trăim zi cu zi.

Ce fel de experiență a fost pentru dumneavoastră când ați alergat la Brașov Heroes, anul trecut? A fost o experiență îndrăzneață, faptul că am ales să particip la cursa lungă, și așa cum am menționat mai devreme, în primul rând, a fost pentru mine însumi voința să pot, să am posibilitatea de a termina această cursă în scopuri caritabile. În al doilea rând pentru a-mi ajuta semenii. Ca să concluziez a fost o experiență onorabilă, în urma căreia am primit foarte multe aprecieri pozitive.

Cum vă puteți împărți timpul? Așa cum am răspuns mai devreme, este o chestiune de voință de a reuși, să-ți împarți timpul pentru a putea da curs tuturor activităților pe care am plănuit să le fac într-o zi calendaristică. Aș minți dacă aș spune că am timp pentru toate, dar totodată constat că în viața cu zi cu zi am timp de a-mi obliga activitățile caracteristice funcției mele, de a-mi petrece timp cu familia mea, de a face sport în mod regulat, și a avea timp și de prieteni, și de distracție.

Aveți un model? Cine este această persoană și de ce? Nu am un model anume, dar am un citat, care mă călăuzește în fiecare moment al vieții mele, și care îmi dă putere, energie, cuviință pentru a putea merge înainte, tot înainte și mai departe în ciuda tuturor dificultăților și greutăților pe care mă lovesc tot timpul. “Time is a companion who goes with us on the journey, and reminds us to cherish every moment… because they’ll never come again. What we leave behind is not as important as how we lived. After all, we’re only mortal.” (Capt. Jean-Luc Picard, Star Trek Generations)

Ce planuri aveți privind viitorul? Să slujesc, să servesc comunitatea, oraşul meu, semenii mei, iar prin activitatea mea să păstrez, să dezvolt, să promovez cultura, valorile, identitatea comunităţii mele.

Interviu realizat de Sipos Emese și Székely Anna Zsófia.