Otilia Ovesia: ambasador al dansului la Săcele

Pe scurt despre cine sunteți.

Sunt profesor discipline economice și membru al Ansamblului de Dansuri Populare “Vatra Românească” din cadrul Școlii de Artă și Meserii “Tiberiu Brediceanu”. Sunt instructor și coregraf al Ansamblului “Junii Săcelelui”, unde din 2014 lucrez cu un grup de 45 copii, cu vârste între 7-13 ani. Am învățat dansuri din regiunea noastră: dans mocănesc, dans de Făgăraș, brâu de Făgăraș, brează, dar ne propunem ca pe viitor să învățăm câte un dans din fiecare zonă a țării.

Ce vă motivează?

Dragostea copiilor, ce primesc eu de la ei. Bucuria lor. Fac tot ce fac din plăcere.

Care sunt principalele realizări profesionale?

Faptul că în ansamblu am ajuns să fim o familie, contează cel mai mult. Apoi sunt copiii, cei care vor duce mai departe cele transmise de către mine. Consider că atunci când tu știi ceva, cel mai frumos este să transmiți și altora, ca să rămână ceva în urma ta. Alte lucruri, cum ar fi diplomele sunt doar pentru bucuria copiilor, ca o răsplată a spiritului lor competitiv.

14183878_773456866024116_347949035561761157_nCe planuri de viitor aveți?

Să cresc. Să cresc acești copii, să ajungă și ei dansatori profesioniști și să cultive mai departe tradiția. Iar apoi să cresc numărul de copii, să învețe cât mai mulți din frumusețile pe care dansul le oferă și să vină din plăcere! Un alt aspect important, este că îmi doresc să avem un folclor adecvat și la Săcele. Vreau să organizez un festival de dansuri și obiceiuri populare, care să devină internațional, prin participarea altor grupuri din străinătate.

Un îndemn pentru tinerii săceleni și pentru localnici în general.

Ceva ce le spun și copiilor mei: să nu te uiți la ceea ce a făcut celălalt, ci să analizezi dacă tu ai făcut ceva pentru societate și apoi să verifici sau să comentezi despre celălalt! Mi-aș dori ca oamenii din Săcele să fie mai uniți, să contribuie cu toții, cu orice la comunitatea noastră. Chiar dacă orașul Săcele este un dormitor uneori pentru că totul se întâmplă în Brașov, cred că se pot face mai multe pentru Săcele, asta doar dacă oamenii nu rămân indiferenți și acceptă să își aducă o contribuție proprie!

Ce reprezintă Săcelele pentru dumneavoastră?

Este locul unde m-am născut, unde am crescut. O parte a formării mele este dedicată comunității săcelene, care m-a ajutat să mă dezvolt prin ceea ce am întâlnit aici, de la prieteni la oameni de diverse culturi, cu diferite pasiuni.