Diversitatea: pro sau contra?

Era mai bine să fim toți la fel? Poate mai ușor pentru tot ceea ce înseamnă un sistem, organizarea și controlul lui. Poate mai ușor când e vorba despre decizii, relații sau chiar conflicte. Diversitatea asta ne enervează uneori, așa-i? E greu de gestionat. Îți dă bătăi de cap. Uneori e o piedică pentru orice progres dacă nu știi să te folosești de ea. Cu toate acestea, diversitatea este un atu al omenirii! O oportunitate de a învăța să lucrăm în mai multe moduri, de a ne adapta, de a ne testa abilitățile sau calitățile, de a ne dezvolta multilateral. Cine nu-și dorește asta?

Societatea avansează atât de rapid și diversitatea parcă evoluează în toate formele ei. De la drepturile omului până la banalele instrumente de scris. De la personalitățile noastre până la felul în care decidem cum să ne îmbrăcăm, ce să mâncăm, cu cine să ne împrietenim. Este irelevantă împotrivirea noastră, este ineficientă încercarea de a opri acest lucru.

Putem însă să ne bucurăm, să celebrăm, să ne completăm reciproc unii cu alții. Noi, ca oameni diferiți ai acestei lumi.  Și nu doar pentru că nu avem de ales și asta ar fi ultima soluție, ci pur și simplu pentru că așa am fost creați de către…acea divinitate în care crede fiecare. Până la urmă, cel mai important lucru pe care îl avem cu toții în comun este chiar faptul că suntem diferiți!

Toţi suntem diferiţi într-un fel, însă pentru cei care sunt un pic mai mult diferiţi trebuie să ne dăm silinţa mai mult să-i convingem pe cei mai puţin diferiţi că şi noi putem să facem aceleaşi lucruri pe care le fac şi ei, doar altfel. – Marlee Matlin, activist american.

redactat de Ruxandra Oprică

credit foto: Erno Ungvary