Schimbare = idei + angajament + acțiune

De obicei ne plângem de societatea românească, de statul român, de români în general. Vorbim deseori despre ceea ce “ar trebui să (se) facă…”.  E adevărat că sunt și avem multe probleme la care ne gândim, dar avem însă tot atâtea soluții? Avem tot atâtea inițiative personale care măcar să abordeze problemele despre care ne plângem?

Aș propune să ne gândim la impactul pe care îl avem în comunitate, la felul în care atitudinea și comportamentul nostru influențează oamenii din jur. Luând în considerare alegerile pe care le-am făcut, pot cu ușurință să punctez câțiva pași de bază care să ghideze pe oricine este interesat să îmbunătățească, chiar și puțin, comunitatea în care trăim.

  1. În primul rând…..  TU CE VREI SĂ SCHIMBI? De la răspunsul acestei întrebări poți contura deja IDEI!

Este foarte ușor să identificăm problemele din jurul nostru. Mă refer aici la lucrurile care ne fac nervoși în fiecare zi, supărați, revoltați. Să acordăm un minut de gândire! De exemplu, nu-ți place cum arată orașul tău. Sau ești deranjat de cerșetorii de pe stradă. Sau crezi că valorile tinerilor au luat-o razna. Urăști sistemul educațional. Ți-e milă de oamenii fără adăpost din gară. Hai să nu ne mai plângem de toate acestea. Este de fapt, cel mai ușor/banal/inutil lucru pe care îl putem face. O dată ce ai făcut o listă a problemelor pe care le consideri prioritare, alege una în rezolvarea căreia ai dori să te implici, sau una care se potrivește cel mai bine personalității tale. (Eu personal, am ales să investesc timp, energie și resurse în educația copiilor aflați în dificultate, iar în România, mulți dintre aceștia se regăsesc în familii de romi).

  1. Următorul pas…GĂSEȘTE SOLUȚII REALIZABILE! De aici încolo se instalează ANGAJAMENTUL tău.

Nu fi descurajat de lipsa de experiență sau lipsa de cunoștințe. De cele mai multe ori, dorința (atunci când ești “entuziasmat de gata” să faci ceva) crează abilități! Nimic nu se schimbă peste noapte, totul începe cu pași mărunți. De exemplu, ai putea să te înscrii ca voluntar pentru a aduna experiență, să vorbești cu oameni care deja lucrează în domeniul ales de tine, să formezi o echipă care împărtășește valorile sau ideile tale, să schițezi proiecte și să începi să cauți surse de finanțare. (În cazul meu, am început să citesc cărți și rapoarte, să particip la diverse cursuri, să fac voluntariat. Obișnuiam să-mi pun deoparte banii din bursa de la facultate pentru a călători în străinătate sau pentru a participa la școli de vară). Sunt clubul informale, instituții, ONG-uri, și mulți alți indivizi care te-ar putea ajuta. Internetul este, bineînțeles, prietenul tău în această fază, dar, angajamentul ar trebui să fie cel mai bun prieten al tău. Vei reuși doar atunci când inima ta este implicată în întregime!

  1. Acum, începem să…TRANSFORMĂM ANGAJAMENTUL ÎN ACȚIUNE. Nu ne oprim când apar primele obstacole.

Știți ce aud de obicei atunci când spun oamenilor că lucrez cu “țigani/romi”? “Vaaai, dar nu este greu? Cum îi poți suporta? Nu ți-e frică? etc”. Dar asta este ce am ales eu să fac, ca răspuns o problemă care mă deranja și mă afecta în mod direct – una dintre multele probleme ale societății românești. Ține minte! Obstacolele sunt de fapt ceea ce vedem atunci când pierdem din vizor obiectivul nostru inițial! În ciuda dificultăților, ceea ce am făcut a fost să investesc continuu în ceea ce cred, să evaluez munca mea, să țintesc către dezvoltare, să accept feedback constructiv.

În final,  sunt sigură că sunt multe persoane care sunt gata, doritoare și capabile să producă mici schimbări în zonele în care trăiesc. Așa că, abia aștept să aflu despre ce activități derulați, despre ce putem învăța unii de la alții, despre ce demersuri ați inițiat și despre cum ați obținut succesul. TU ce ai decis să schimbi?

redactat de Ruxandra Oprică

credit foto: #dinsacelecudrag, Kinga Gosuly