Radu Panaete | Pasiune în paşi de breakdance

În acest interviu îl vom cunoaşte pe Radu Panaete. Radu este un tânăr săcelean de 20 ani care practică de 6 ani Breakdance. Acesta este student în anul II la Facultatea de Medicină din Braşov la specializarea Kinetoterapie şi Recuperare iar în timpul liber face drumeţii montane, colecţionează jucării şi este pasionat de jocuri video.

1.Ce te-a determinat să te apuci de dans?
Încă de mic am fost pasionat de dans însă din nefericire nu exista în Braşov nicio şcoală de Streetdance la momentul respectiv. În cele din urmă am reuşit să găsesc o şcoală de dans când aveam 14 ani dar părinţii au considerat că aceasta nu este o activitate cu care merită să îmi ocup timpul liber. În cele din urmă la 15 ani am decis că este momentul să încep să fac ceea ce îmi place aşa că am mers pentru prima dată la un curs de Breakdance.

2.Care este prima ta amintire legată de dans?
Când aveam 14 ani mi-am dorit nespus de mult să învăţ să dansez, dar nu aveam de unde. Am deschis calculatorul şi am găsit pe internet un dansator american care explica într-un video-clip anumite mişcări. Atunci am învăţat primul pas de dans, celebrul, „Moonwalk”’ al lui Michael Jackson. Astfel camera mea a devenit primul loc pentru antrenament.

3.Ai vreun model care te inspiră?
Sunt o mulţime de dansatori pe care îi admir şi mă inspiră din diferite puncte de vedere. Un bun exemplu ar fi Hong 10, un dansator din Korea de Sud, pe care am avut onoarea de a-l cunoaşte chiar în persoană. Acesta este dublu campion internaţional (2006 şi 2013), câştigând cel mai mare concurs de breakdance din lume: RedBull BC One. Originalitatea, energia şi tehnica pe care le are sunt doar câteva din multele sale calităţi. Cum am spus l-am cunoscut în persoană şi m-am bucurat nespus de mult pentru că am învăţat foarte multe lucruri de la un asemenea om.

4.Care sunt cele mai bune momente ca dansator?
Fiecare moment în care dansez îl consider special pentru că de fiecare dată pun suflet în ceea ce fac. Am participat la diferite concursuri (ex: Cupa şcolilor la Streetdance, Street Nation, Braşov jam Session), spectacole locale şi de asemenea am luat parte şi la tabere de dans. Blacksea Dance Câmp este cea mai mare tabăra de dans din România şi a fost pentru mine cea mai frumoasă experienta legată de dans. Dansatori din toată lumea vin pentru o săptămână şi ne împărtăşesc din cunoștințele lor, ceea ce este un lucru deosebit.

5.Ce gânduri de viitor ai?
M-am hotărât să particip la cât mai multe concursuri atât naţionale cât şi în afara ţării în viitorul apropiat şi să încerc să învăţ de la alţi dansatori străini. Astfel m-aş putea dezvolta din mai multe puncte de vedere în ceea ce priveşte dansul.

6.Un gând de bine pentru săceleni?
Îmi doresc din tot sufletul ca pe viitor să am posibilitatea de a deschide cursuri de dans şi în oraşul Săcele. Ştiu cum m-am simţit atunci când am vrut să mă apuc de dans dar nu aveam unde şi sunt sigur că mai exista copii ca mine care şi-ar dori să înveţe să danseze dar nu au posibilitate. Dansul este o artă, nu doar un sport şi are un impact foarte mare asupra practicanţilor. Unui copil dansul i-ar putea aduce nenumărate beneficii, aşa că sper că pe viitor să am şansa de a-i învăţa şi pe alţii ceea ce am învăţat de-a lungul acestor 6 ani de dans.

radu1

Interviu și fotografii  de Liviu Romaşcu